Aandacht voor individuele cliëntbeleving: wat spreekt bewoners aan

Voor mensen met dementie verandert hun wereld, zij hebben baat bij wat hen nog prikkelt, aanspreekt. Dat is per individu verschillend en kan ook anders zijn dan wat hen aansprak voor hun dementie.

Wat houdt het in?

Naar het voorbeeld van de GGZ is er binnen het kleinschalig wonen van Amsta veel aandacht voor de individuele cliëntbeleving. De groepsbegeleiding van vroeger wordt vertaald naar het individu door als medewerkers op de huisjes goed te kijken naar wat een bewoner aanspreekt, hoe een bewoner reageert op bepaalde prikkels.
Voorbeelden hiervan zijn de prenten die in de woningen hangen (koningin Juliana spreekt meer aan dan Willem Alexander), het voorkomen van de medewerkers (bewoners die heel enthousiast reageren op felrode lippenstift of een rode roos in het haar) en het drinken van een borrel (iemand die thuis nooit alcohol dronk, maar nu smult van een advocaatje).

Wat levert het op?

Door goed te observeren waar bewoners binnen een huisje op reageren, geprikkeld door raken, kun je hen activeren, ‘leuke, mooie’ momenten bieden.

Contactpersoon

Kosten