De ambiance rond de maaltijden ‘ net als thuis’


Vanuit het team van medewerkers in De Den ontstond de behoefte om de maaltijden en verschillende ‘ eet en drink’ momenten minder routinematig op te pakken. Zij wilden meer aansluiten bij hoe je zelf thuis de maaltijd geniet en hoe bewoners dit in het verleden thuis zelf hebben gedaan.


Wat houdt het in?

De opvatting van de medewerkers is: ‘Zo leven we thuis toch ook niet’? Vanuit oogpunt is gekeken op welke manier je de verschillende eetmomenten op de dag kunt verbeteren. Zo is er in elke huiskamer een kookpit. Echt koken kan helaas niet, maar incidenteel pannenkoeken bakken bijvoorbeeld wel. Daarnaast maakt het personeel regelmatig Surinaamse hapjes voor tussendoor, ook wel samen met bewoners. Een ‘stille’ afspraak is dat als een collega iets (al dan niet nieuws) voorstelt rond het eten, alle collega’s erin mee gaan om het uit te proberen. Te kijken hoe het mogelijk te maken is. Daarnaast is er voor iedere bewoner een maaltijd- of een broodbudget. Dit maakt mogelijk dat maaltijden aangevuld worden met verse bereidingen of dat er leuke hapjes zijn. Het personeel doet hiervoor zelf inkopen, dat maakt het flexibel. Zo kan er bijvoorbeeld een advocaatje gekocht worden.

Wat levert het op?

Vrijwel alle bewoners eten gezamenlijk. Twee bewoners die op de vorige locatie altijd op hun kamer bleven komen nu blijvend naar de huiskamer om samen te eten. De kleinschaligheid en de betrokkenheid van het personeel schept een uitnodigende sfeer.


Contact

Kosten

Het budget blijft onveranderd maar de invulling is meer afgestemd op de bewoners.