De keuken is ook te gebruiken door bewoners en familie

In de HACCP regels in de ouderenzorg zijn de voorwaarden ten aanzien van waarborgen hygiƫne opgenomen. Deze voorwaarden maken het moeilijk om iedereen (bewoners, familie) toegang tot de keuken te geven, het toezicht op de regelgeving is in die gevallen niet altijd geborgd. Alleen de medewerkers van de locatie die de regelgeving kennen hebben toegang tot de keuken. Met de overstap naar kleinschalig wonen is dit iets dat Amsta wilde veranderen.

Wat houdt het in?

In de kleinschalige woonvoorzieningen van Amsta mogen bewoners en familie gebruik maken van de keuken. De medewerkers vinden het belangrijk dat bewoners (en hun dierbaren) in hun eigen keuken kunnen staan, iets kunnen pakken en bijvoorbeeld voor zichzelf te drinken in kunnen schenken. Naar de bewoners en familie wordt wel onderstreept dat hygiƫne een belangrijk aandachtspunt is (handen wassen ed), maar binnen de huiselijke setting kan niet aan alle HACCP regelgeving voldaan worden. Amsta gaat in gesprek over deze keuze met de GGD die toezicht op de hygiƫne houdt. Op deze manier wordt het gebruiken van de keuken mogelijk gemaakt.

Wat levert het op?

Bewoners en familie hebben veel vrijheid in de gezamenlijke huiskamer. Zij kunnen zelf wat te eten of drinken pakken en maken. Hierdoor houden zij veel eigen regie, voelen zij zich sneller ā€˜thuisā€™ en het is ook praktisch voor de medewerkers die niet alles voor bewoners of familie hoeven doen.


Het gebruiken van de keuken door de bewoners en familieleden onder bepaalde voorwaarden en de winst die het kan opleveren is een gesprek met de GGD waard. Het betreft een keuze waar je als locatie achter moet staan.

Contactpersoon

Anouska Hassel

Kosten