Gebreide wolletjes voor boom en hek

Gebreide wolletjes voor boom en hek fleuren de eentonige nieuwbouwstraat in Zeeburg beslist op. De bezoekers van het Dagcentrum van het Flevohuis zijn gestart met een immense klus: het versieren van de openbare ruimte. Het is een succes. De breiwerken hangen er al twee maanden en hebben nog niets van hun kleur en aantrekkingskracht verloren.

Het meterslang hek voor het Dagcentrum wordt stukje voor stukje ingepakt in een wollen koker. De strook bestaat uit allemaal kleine gehaakte of gebreide delen die aan elkaar zijn gezet en daarna zorgvuldig om het hek zijn vastgenaaid. Hoewel het hek al is ingepakt met een twintig meter lang breiwerk, is er nog een lange weg te gaan.

Rond de boom is het grootser aangepakt. Het hoge hekwerk dat de boom moet beschermen, is helemaal met breisels bespannen. Horizontale en verticale strepen wisselen elkaar af en boven op de puntige uitsteeksel van het hek is het breiwerk op maat gemaakt.

 

Sprookjesachtig
Als de zon schijnt, lijkt het of er een lichtje brandt achter het kleurige kleed en oogt het sprookjesachtig. Het geheel is van een vrolijkheid die iedere passant even doet stilhouden en verwonderd laat glimlachen. Behalve fietsers, die hebben nergens ontzag voor en kwakken hun fiets achteloos tegen het kwetsbare handwerk. Nou maar hopen dat bellen en andere uitsteeksels nergens aan blijven haken.

Waarom begint een instelling aan zo’n klus? Zichtbaarheid is het nieuwe toverwoord in subsidieland. Instanties moeten zichtbaar zijn √©n contacten aanknopen met de buurt. Lastig voor een verpleeghuis of dagopvang. Gezonde mensen hebben zelden zin om even binnen te wippen bij kwetsbare ouderen; ze gaan liever naar het caf√©. Om het er aan de buitenkant aantrekkelijker uit te laten zien, heeft de staf van het Dagcentrum deze ontroerende actie bedacht. Het liefst zouden ze ook hun voordeur letterlijk open zetten, maar dat is lastig, omdat demente bejaarden nog wel eens zin hebben om te ontsnappen of te verdwalen.
 

Extra uitkering
Als ik subsidiegever was, zou ik zo veel liefde en fröbelkracht meteen belonen met een extra uitkering. De bejaarden zouden dan, als ze dat liever willen, weer gewoon pannenlappen en poppensokjes mogen haken. Tenzij ze het echt leuk vinden om de straat op te sieren. Misschien kunnen we ze dan voorzien van plastic garen en draad om leuke lopers en matten te maken voor op straat. Iedereen die er een wil hebben, moet hem zelf bij de maker gaan halen. Is er meteen contact met de buurt.

Wie het breiwerk nauwkeurig bekijkt, ziet hele stukken die zo gelijkmatig zijn, dat je zeker weet dat hier een professional aan het werk is. Ook al is haar hoofd in de war, haar handen produceren nog altijd perfect breiwerk. Op andere plekken hapert het hier en daar, misschien zien we hier de eerste schuchtere probeersels van een handige man.

De kleurkeuze is individueel. Op het gelijkmatige stuk volgen bleke pasteltinten elkaar op, op andere plekken lijken de kleuren te vloeken, zit er plots een metertje harige mohair door of glimt er een gouddraadje

 

Tekst: Parool 25 november 2014