Samen met bewoners het menu bepalen en bereiden

De verschillende maaltijden op de dag maken een belangrijk onderdeel uit van de structuur van de dag. Tevens is het belangrijk dat bewoners goed eten, hoe kun je dat bereiken is het uitgangspunt van Amsta.

Wat houdt het in?

Elke huisje heeft een eigen huishoudbudget. Twee keer in de week worden er op het huisje voor 3 om 4 dagen besproken wat de bewoners willen eten en welke boodschappen daarvoor nodig zijn. De boodschappenlijst wordt gezamenlijk opgesteld, persoonlijke voorkeuren kunnen worden meegenomen. Extra fruit, een keer ijs als toetje, het kan in gezamenlijkheid bepaald worden. Albert Heijn bezorgt de boodschappen. In elk huisje wordt elke avond zelf gekookt met bewoners. De rode draad is het eten daarvan moet je kwaliteit garanderen.

Wat levert het op?

Bewoners eten goed en herkennen wat ze eten.
Maatwerk. Op het moment dat er bij de buren iets gegeten wordt wat een bewoner heel lekker vindt, wordt vaak een portie naar de desbetreffende bewoner gebracht.
Bewoners dragen (op de manier die zij kunnen) bij aan het bereiden van de maaltijd. Dit is goed in het kader van het activeren, bewegen van de bewoner.


Uitbreiden met samen een boodschap doen in de buurt als activiteit.

Contactpersoon

Eszti Leenhouts

Kosten

Met het budget voor het eten en drinken komt het ‘automatisch’ goed. De kosten verbonden aan eten zijn zo laag als je het vergelijkt met bijvoorbeeld ziekte, of het inzetten van uitzendkracht. Daar moet je niet op beknibbelen.
Het zelf koken is in de ogen van Amsta (bij kleinschalig wonen) niet duurder. De ingrediënten zijn duurder maar je compenseert kosten in personeel doordat je geen eigen kok in huis hebt.