(Zelf) eten maken staat centraal binnen Anton de Komplein

Veel koken/eten is onderdeel van de Surinaamse cultuur en dus een belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Dat moet voor de bewoners in locatie Anton de Komplein zo blijven.

Wat houdt het in?

Op verschillende momenten op de dag staat eten centraal. Tussen de middag maken de gastvrouwen ‘Surinaamse’ snacks. Bijvoorbeeld ‘rees’ (vis in tomatensaus) en ‘oliesardin’. In overleg met de bewoners wordt gemaakt wat zij lekker vinden. Dat geeft de gastvrouwen een goed gevoel, ze doen het graag. In de avond wordt er ook vers gekookt. Per etage (2 woongroepen) wordt er gekookt voor 14 mensen, per woongroep (7 mensen) wordt er gegeten. Voor het zelf koken middenin de huiskamer, op het kookeiland, is bewust gekozen. De bewoners kunnen het eten zo ruiken, zien en waar gewenst helpen in de bereiding. Het plaatsen van het kookeiland in het midden van de huiskamer ten tijde van de verbouwing heeft gesprekken met familie opgeleverd. In eerste instantie bestond de angst voor gevaarlijke situaties (branden, snijden). In overleg heeft men gezamenlijk voor deze vorm gekozen, iedereen is er nu zeer tevreden over.
De boodschappen worden op de markt gedaan. Cordaan is overgestapt op het doen van alle boodschappen met Pin betaling. Locatie Anton de Komplein werkt nog steeds met cash. De gastvrouwen krijgen een cash budget dat zij op de markt kunnen besteden, zij doen zeer deskundige inkoop, dat wil zeggen, ze kijken naar de beste producten voor een goede prijs. Daardoor houden ze vaak geld over dat gebruikt kan worden om een keer iets extra’s te doen.
Tenslotte wordt op de feestdagen gekookt door een medewerker van de dagbesteding met een achtergrond in de Hotelschool. Ook dit wordt goed ontvangen door de bewoners.

Wat levert het op?

Eten wat je lekker vindt. Eten maakt de dag.
Geen ondervoeding.
Zelf koken in de huiskamer is tegelijkertijd een vorm van aromatherapie. De geuren brengen herinneringen terug.
Door boodschappen te doen op de markt houd je geld over.


Aan bod komt hoe en of je ‘vers’ koken kunt realiseren in een meer grootschalige setting. In de ogen van de aanwezigen kan dat, maar het vergt doorzettingsvermogen om het voor elkaar te krijgen.
Zelf koken kun je mogelijk maken, maar het betekent dat je andere keuzes moet maken in je personeelsbezetting. Zelf koken betekent dat je minder facilitair inzet en dat er meer regie, eigen initiatief bij de medewerkers in de zorg komt te liggen. Dat is een ontwikkeling die enkel langzaam en onder goede begeleiding tot stand kan komen. (als een locatie dat wenst)

Contactpersoon

Toosje Roel

Kosten