Weblog Erna Berends, DB stadsdeel Noord

In dit weblog geven de bestuursleden van de bestuurscommissie Noord u wekelijks een kijkje in de politieke keuken en vertellen zij openhartig wat hen in de dagelijkse praktijk bezig houdt.

Een visje per week

Cliƫntenbelang Amsterdam organiseert zorgschouwen in zorginstellingen. Bij een schouw bekijken allerlei betrokkenen, van ambtenaren en medewerkers van verschillende (zorg)organisaties tot aan politie en buren, een zorginstelling. Er wordt gekeken naar de woonsituatie van patiƫnten, bewoners en de omgeving. Wat is er goed en wat kan er beter? Is het er prettig huiselijk en toch praktisch genoeg ingericht? De deelnemers kijken allemaal vanuit hun expertise en ervaringen en dat levert nuttige informatie op. Kleine aanpassingen kunnen al een belangrijk verschil maken in het leven van de bewoners.

Ik mocht al een aantal keer meedoen met zoā€™n schouw bij een instelling in Noord. Een mooie gelegenheid voor mij om eens een kijkje achter de schermen te nemen. Dan valt op dat achter een eenvoudige gevel vaak allerlei verschillende groepen op totaal verschillende afdelingen verzorgd worden. Ik ga ook om te zien wat de veranderingen in de zorg voor effect hebben op de instellingen, nu iedereen langer zelfstandig moet blijven. Interessant en leerzaam. Het maakt het werken in de zorg niet lichter.

Maar als vertegenwoordiger van het stadsdeel word ik tijdens de schouwen toch vooral aangesproken op de directe omgeving. Zoals de hoogte van de struiken – die effect hebben op het veiligheidsgevoel – , of de hoeveelheid straatverlichting, of de parkeersituatie.

Eind juni was er een schouw in het Eduard Douwes Dekker, een verpleeg- en verzorgingshuis dat veel Noorderlingen wel kennen. Naast de bovengenoemde issues hoorde ik daar over de viskar. Die kwam jarenlang altijd op donderdag langs. Maar dat mocht niet meer van het stadsdeel. Iets met vergunningen of zo. Dit natuurlijk tot groot verdriet van veel mensen voor wie een visje in de week een traktatie is en mogelijk ook een welkome afleiding. Bovendien is het nog gezond ook.

Het leek mij behoorlijk vreemd als er door regeltjes geen viskar voor een paar uur bij een zorginstelling langs mag komen. Als er al enige logica achter deze regel zit, dan had dat toch vast geen betrekking op deze specifieke situatie? Het is niet zo dat deze mensen makkelijk even naar het winkelcentrum of de markt gaan, dus veel concurrentie levert het niet op. Gelukkig bleek na wat uitzoekwerk binnen het stadsdeel dat in maart de regels vernieuwd waren en dat er geen enkele belemmering meer is. Dus de viskar komt gelukkig terug! Het klinkt misschien als een kleine verbetering voor de mensen van het Eduard Douwes Dekkerhuis, maar volgens mij wordt er enorm van genoten.

ernavia: https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/bestuurscommissies/bestuurscommissie-n/weblog/weblogs/weblog-erna-berends-b/