Inspiratie Zinvolle dagbesteding

Naast slapen, eten en drinken zijn er nog veel uren op de dag over die ingevuld kunnen worden. Voor ouderen die woonachtig zijn in een woonzorgcentrum staat een aantal van die uren in het teken van zorgverlening. Omdat bewoners veelal zijn aangewezen op de omgeving van het woonzorgcentra, bieden veel locaties een dagbestedingsprogramma aan. Dit zijn centrale activiteiten, of bezigheden binnen de afdeling of woongroep. Dagbesteding is een thema dat wordt gemeten in cli√ęnttevredenheidsonderzoeken.

Hoe vind je aansluiting bij wat bewoners nog kunnen en leuk vinden in een dagbestedingsprogramma? Hoe activeer je bewoners? Wat kun je doen als zorgorganisatie? En wie heb je daarvoor nodig van buitenaf? Hieronder vindt u goede voorbeelden en inspiratietips die opgehaald zijn bij woonzorgcentra door heel Amsterdam.

Hieronder vindt u goede voorbeelden op het gebied van activiteiten

Hieronder vindt u inspiratietips op het gebied van activiteiten

 • Oude foto’s Tuindorp Oostzaan
  Twiskehuis

  Het Historisch Archief wil oude foto’s van tuindorp Oostzaan exposeren in Evean Twiskehuis. Mogelijk ook oude films afspelen?

 • Mag ik deze dans van u?
  Jan Bonga

  Bekijk of het mogelijk is de (muziek)studio een plek te geven in de kiosk, waar bewoners naar toe kunnen gaan om verzoekplaatjes aan te vragen of een dansje te wagen, advocaatje te eten. Of speel de muziek in de studio af in de kiosk.

  Suggestie wie te betrekken: vrijwilliger van de studio.

 • Samen hobby-en
  Menno Simons

  Inventariseer bij bewoners, bezoekers en buurtbewoners of zij hun hobby (kaarten, treinen, modelbouwen, bloemschikken, creatieve clubs) uit willen oefenen in het Menno Simons en of bewoners mogen aansluiten bij het uitoefenen van de hobby.

 • Huiselijke woonkamers
  Leo Polak

  Elk groepje heeft in de zorgschouw een groepswoning bezocht. Unaniem wordt aangegeven dat de sfeer in de woningen erg huiselijk is. In de gezamenlijke huiskamer, in de gangen en in de persoonlijke kamers. Ook ruikt het er fris. In de marge worden er nog een aantal verbeterpunten aangemerkt.
  Bekijk de mogelijkheid om meer afleiding te cre√ęren in de openbare gang van het groepswonen (de fluitende vogeltjes worden als zeer positief ervaren). Bijvoorbeeld met opvallende kunst. Ook dierenprogramma‚Äüs doen het goed in de gemeenschappelijke huiskamers.

 • Optrekken met de Synagoge
  Torendael

  Zoek contact met de liberaal, joodse synagoge tegenover
  Torendael. Zij hebben een uitgebreid activiteitenprogramma.
  Bewoners van Torendael kunnen hiervan profiteren en wellicht is
  het slim sommige activiteiten gezamenlijk te organiseren (of in
  ieder geval niet dubbelop).